ELITECATERING.MY
  • HOME
    • BLOG >
      • CHARITY
    • CONTACT
    • COMPANY PROFILE
  • PRODUCTS & SERVICES
    • CATERING MENU >
      • BUFFET CATERING SERVICE >
        • BREAKFAST BUFFET CATERING
        • ASIAN LUNCH & DINNER BUFFET CATERING
        • MALAY BUFFET
        • WESTERN LUNCH & DINNER BUFFET
        • COCKTAIL & HI TEA BUFFET CATERING
      • DOME CATERING SERVICE >
        • ASIAN DOME CATERING
        • WESTERN DOME CATERING
      • WEDDING PACKAGE >
        • MALAY WEDDING PACKAGE
      • LIVE COOKING, BBQ & STALL
      • STEAMBOAT CATERING
      • PACKED FOOD & BENTO CATERING
      • VEGETARIAN CATERING
      • WESTERN SITDOWN
      • PROMOTION / FESTIVE >
        • CHINESE NEW YEAR
        • CHRISTMAS BUFFET
        • HARI RAYA ( SYAWAL )
        • RAMADHAN IFTAR BUFFET
    • EVENT RENTAL
    • CLIENTS >
      • ELITE CATERING REVIEWS & TESTIMONIALS
    • TERMS & CONDITIONS
  • GALLERY
    • INSTAGRAM GALLERY
    • VIDEO GALLERY
  • BE ELITE

HIDANGAN POPULAR BERASASKAN AYAM UNTUK MAJLIS KENDURIĀ 

2/24/2017

0 Comments

 

RESEPI AYAM MASAK MERAH PANAHAN ASMARA

Picture
diBahan-bahan (4-5 orang)
​
1/2 ekor ayam potong  ikut suka
Garam dan kunyit
1/2 ulas bawang besar (dihiris bulat)
10 ulas bawang merah (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
2 batang serai (diketuk)
2 sudu besar cili kisar
1 biji tomato (dihiris)
3 sudu makan tomato puri
1 sudu susu cair
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
Cara-cara :
​
  1. ​Gaul garam dan kunyit pada ayam perap sekurang - kurangnya 30 minit.
  2. Goreng ayam sehingga hampir masak dan ketepikan.
  3. Tumis bahan yang dikisar dan serai sehingga naik bau.
  4. Masukkan cili kisar, tomato dan tomato puri, tumiskan sehingga pecah minyak.
  5. Masukan ayam yang telah digoreng kacau selama 2-3 minit.
  6. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
  7. Masukkan susu cair dan hirisan bawang besar biar selama beberapa minit.
  8. Siap untuk dihidangkan.
* Tambahkan kacang peas hijau dalam tin jika suka.

RESEPI SAMBAL AYAM SEHANGAT CINTA KITA

Picture
Bahan-bahan (4-5 orang)
​
1/2 ekor ayam potong ikut suka
3 batang serai dititik sehingga pecah bawahnya
1 keping asam gelugor
Garam dan kunyit
4 biji bawang merah (dikisar)

1 labu bawang besar (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
20 tangkai cili kering tanpa biji yang telah direbus (dikisar)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara-cara :

  1. Gaul garam dan kunyit pada ayam perapkan sekurang - kurangnya 30 minit.
  2. Goreng ayam separuh masak dan ketepikan.
  3. Tumis bahan kisar dan serai sehingga hampir garing.
  4. Masukkan ayam yang telah digoreng beserta asam gelugur.
  5. Masak lagi sehingga sambal menjadi garing.
  6. Sekiranya serai belum cukup kering dan tidak naik minyak, itu menandakan ayam belum sedia untuk dihidangkan.

RESEPI AYAM GORENG BEREMPAH PUNGGUK MERINDU

Picture
Bahan-bahan (4-5 orang)

1/2 ekor ayam potong ikut suka
minyak untuk menggoreng
garam dan gula secukup rasa
1/2 inci kunyit hidup (dikisar)
4 biji bawang merah (dikisar)
4 batang serai (dikisar)
2 biji bawang putih (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
1 inci lengkuas (dikisar)
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk kulit kayu manis
2 sudu makan serbuk kari daging
2 sudu teh serbuk ketumbar
1 biji telur ayam
1 ikat kecil daun kari
​1 sudu makan tepung gandum


​
Cara-cara :

  1. Potong ayam mengikut saiz yang anda suka
  2. Cuci bersih potongan ayam tadi
  3. Kisarkan kesemua bahan kisar.
  4. Gaulkan ayam ayam dengan kesemua bahan kecuali telur , tepung dan minyak masak.
  5. Perapkan sekurang kurangnya sejam. 
  6. Lebih sedap jika diperap semalamam
  7. Simpan di dalam peti sejuk dalam bekas yang bertutup.
  8. Gaulkan ayam bersama telur dan tepung gandum sebelum menggoreng.
  9. Panas kan minyak masak secukupnya .
  10. Goreng ayam di dalam minyak yang banyak dan panas sehingga garing.
  11. Sedia untuk dihidangkan
0 Comments

    Author

    CHEF ANGGUN

    Archives

    February 2017

    Categories

    All
    CHICKEN RECIPE
    MALAY CUISINE
    RESEPI
    RESEPI MASAKAN AYAM

    RSS Feed

Proudly powered by Weebly
  • HOME
    • BLOG >
      • CHARITY
    • CONTACT
    • COMPANY PROFILE
  • PRODUCTS & SERVICES
    • CATERING MENU >
      • BUFFET CATERING SERVICE >
        • BREAKFAST BUFFET CATERING
        • ASIAN LUNCH & DINNER BUFFET CATERING
        • MALAY BUFFET
        • WESTERN LUNCH & DINNER BUFFET
        • COCKTAIL & HI TEA BUFFET CATERING
      • DOME CATERING SERVICE >
        • ASIAN DOME CATERING
        • WESTERN DOME CATERING
      • WEDDING PACKAGE >
        • MALAY WEDDING PACKAGE
      • LIVE COOKING, BBQ & STALL
      • STEAMBOAT CATERING
      • PACKED FOOD & BENTO CATERING
      • VEGETARIAN CATERING
      • WESTERN SITDOWN
      • PROMOTION / FESTIVE >
        • CHINESE NEW YEAR
        • CHRISTMAS BUFFET
        • HARI RAYA ( SYAWAL )
        • RAMADHAN IFTAR BUFFET
    • EVENT RENTAL
    • CLIENTS >
      • ELITE CATERING REVIEWS & TESTIMONIALS
    • TERMS & CONDITIONS
  • GALLERY
    • INSTAGRAM GALLERY
    • VIDEO GALLERY
  • BE ELITE